Några enkla och smarriga sommarfavoriter

Nu på sommaren brukar jag själv uppskatta måltiden särskilt mycket. Under tiden vi är lediga i min familj så sitter vi automatiskt längre och njuter av maten än i vardagen. Att kunna äta eller tillaga måltiden utomhus ibland skapar dessutom en extra fin stämning. Maten får också vara rätt enkel och många gånger är jag hellre utomhus än står inne i köket om det är fint väder, därför brukar jag ibland flytta ut kniv och skärbräde. Nedan har jag samlat några "sommarpärlor" som vi kommer att njuta av i sommar, hoppas det också kan ge inspiration till din sommarvardag!

Soppor

Trädgårdsmästarens sommarsoppa - En lätt och läcker purésoppa med lite sting som är gjord på tomat, zucchini och paprika. Serveras med get-/fetaost samt ett gott bröd

Snålsoppa - Helt enkelt för att den hör sommaren till och för att det är så delikat med sommarens första späda morötter, ärter, lök, blomkål, nypotatis. För mig är det viktigt att morot och blomkål bevarar lite tuggmotstånd och att ärterna bara är uppvärmda i soppan. Jag brukar också använda mig av dill istället för persilja i soppan men det är en smaksak.

Fisksoppa - Och så kommer jag också att laga fisksoppa som är lika god oavsett vilken årstid det är, men på sommaren kanske egen fångst ligger i soppan.

Sval broccolisoppa - En het sommardag skall jag också testa detta recept som jag inte har gjort tidigare. Stammen kokas medan broccolibuketterna mixas råa. Jag kan tänka mig att kokosmjölken bidrar med en fin krämighet och naturella yoghurten med svalka och mjukhet. Det blir intressant att testa.

Matiga sallader

Sallad med nypotatis och svamp - Koka lite extra nypotatis dagen innan så har vänder du snabbt ihop denna sallad. Jag skulle servera den med rökt fisk, bröd och lite plocksallat.

Varm sallad med grillade grönsaker - En riktig sommarsallad som passar bra till grillmiddagen eller varför inte vända ner kokt quinoa eller bulgur för att göra den lite matigare och ät den som sådan med lite bröd.

Mormors sommarsallad - En klassiker som serveras till rökt abborre (nypotatisen kan bra skippas denna gång, det räcker bra med sallad och fisk).

Sallad Nicoise - När det lämnar rökt fisk över är det lämpligt att sätta i denna sallad med kokt potatis och ägg, bönor och tomat.

Övriga varmrätter

Grönsaksknyte på grillen - En annan variant med grönsaker som passar bra då grillen är varm är att laga grönsakknyten, testa dig fram med olika grönsaker. Ofta kan det räcka med ett par tunt skivade rotfrukter, lök, en klick smör, salt och peppar samt en liten kvist timjan eller ett salviablad om knytet ska serveras som tillbehör. Receptet ovan visar också på hur du kan laga en hel måltid i ett knyte.

Färsspett - Spetten får god smak av vitlök och persilja, servera gärna med bulgursallad med grönsaker och tzatziki. Och tadaa, du har en riktig sommarmåltid. 

Sallader och tillbehör

Grönsallad med ärter - I all sin enkelhet med sommarens skörd av sallat, frilandsgurka och ärter.

Grillad kål med jordnötssås - Vill du ha variation från grönsalladen och majs till grillat, testa då detta recept. Kål i all sin enkelhet med en krämig jordnötssås.

Tzatziki - Ett måste för mig på sommaren, enkel och svalkande och passar väldigt bra till grillat.

Rabarber!

Rabarberdricka - Gör jag varje sommar. Rabarber, socker, citron och mynta får dra med kokt vatten till nästa dag. Sila, späd med vatten och servera. Ett hett tips är att också fysa ner lite av sommarens delikatess, perfekt att blanda i en bål eller ta fram på ett kalas.

Rabarberkräm - Enkel och god med en klick grädde eller vaniljglass.

Rabarberbullar - Om du känner för att baka bullar i sommar så ska du absolut testa med rabarber i fyllningen.

 

Trevlig sommar!

/Sofia

 

Publicerad 22.06.2017 kl. 14:37

Ut, ut, ut!

Våren har kanske inte ännu hunnit visa sina bästa sidor med snö var och varannan dag, men så småningom måste det ju bli varmare. Inget smakar så gott som då det äts ute tillsammans med vänner och familj. Packa en matsäck och dra till skogs! 

Om ni under utflykten har tillgång till eld så rekommenderar jag pinnbröden. De är goda och lätta att förbereda hemma. Sedan kan ni tillsammans tälja passande pinnar att linda bröden kring. Annat enkelt att ta med och äta är exempelvis wraps. Full tunnbröd med ex. hummus, rökt kalkon, ärter och strimlad morot.  

Som dricka kan ni ta med varm kakao (om vädret fortsätter som nu) eller varför inte fortsätta bubblandet efter vappen och ta med bärmjöd. Det är inget som hindrar att man dricker mjöd, speciellt denna, även efter vappen. Mjöden passar utmärkt en solvarm vårdag. 

Njut av den friska luften, varandras sällskap och ät gott!

/Ann-Louise

Publicerad 12.05.2017 kl. 13:27

Odla skott!

Att odla skott passar bra att göra tillsammans med småbarn och de kan delta i hela processen från att blötlägga ärter/bönor till att skörda och äta upp.

Ärt- och bondbönskott

Du behöver:

  • torkade gröna ärter och bondbönor (finländska)
  • fat eller någon forma av kruka
  • jord
  • plast och cocktailpinnar
  • (sprejkanna)

1. Blötlägg ärter och bönor, gärna över natten.

2. Fördela jord på ett fat eller i en kruka.

3. Häll av vattnet från ärterna och bönorna och rada ut dem ovanpå jorden.

4. Täck med lite jord och vattna gjorden, t.ex. med sprejkanna.

5. Placera cocktailpinnar i jorden och placera ett plast ovanpå.

6. Ställ odlingen på en ljus plats i hemmet och se till att jorden hela tiden är fuktig.

7. Skörda skott när de är passligt stora (ca 15 cm). Vartefter du skördar kan det titta fram nya skott.

8. Njut av skotten t.ex. på smörgåsen eller till maten!

 

/Sofia

Publicerad 05.05.2017 kl. 12:51

En tradition med munkar, struvor och mjöd

Valborgsfirandet står för dörren och behövs det tips på recept inför denna glada högtid så lovar jag att hjälpa till. Och har du ännu inte lagat mjöd men gärna vill njuta av en hemlagad, så kan jag tipsa om att starta en sats bärmjöd, som inte behöver stå lika länge och jäsa som den traditionella mjöden.

I vår receptbank finns också bland annat struvor, munkar, salladsbitar, korv med bröd och kålsallad samt mycket mer... Här under kommer bilder hur äppelmunkar bakas ut steg för steg. Receptet på dessa smarriga munkar hittas här.

Utbakning av äppelmunkar

1. Kavla ut vetedegen och stansa ut rundlar med ett glas.

2. Sätt en tesked äppelmos på hälften av rundlarna.

3. Placera en rundel utan äppelmos ovanpå en rundel med äppelmos och knip ihop kanterna noggrant så att det inte rinner ut äppelmos i oljan under friteringen.

 

Glada vappen!

/Sofia

Publicerad 28.04.2017 kl. 15:09

Skolmat enligt cook and chill metoden diskuteras

Skolmaten har väckt en del diskussioner på grund av missnöje med att maten blivit sämre efter att man gick in för cook and chill metoden på en del skolor i Jakobstad. Här kan ni läsa om mina tankar kring temat i gårdagens intervju på yle vega.

 

(Bild tagen på ett daghem med eget kök)

 

/Sofia

Publicerad 21.04.2017 kl. 13:31

Glad påsk!

Kanske många redan funderat ut vad ni tänkt äta till påsk. Om inte så hittas påskrecept på vår hemsida

Är det många som brukar färga ägg till påsk? Jag brukar servera äggen till frukostbordet i olika färger. Pröva till exempel att koka äggen med 2 msk gurkmeja för gula ägg eller släng en näve blåbär i kokvattnet för blå-grå ägg. Det brukar vara uppskattat av både stora och små. Gör det gärna tillsammans och fundera vad ni kan testa färga äggen med. 

Glad påsk! 

Ann-Louise

Publicerad 13.04.2017 kl. 12:39

Frukost med scones

Hej!

Veckoslutet är på intågande och åtminstone i Vasa regnar det idag. Vädret får mig lite sugen på att baka något och ordna en mysig frukost. Därför vill jag dela med mig av ett sconesrecept som går snabbt att svänga ihop på morgonen. Under tiden bröden är i ugnen passar det bra att skära lite frukt eller laga en smoothie som tillbehör till brödet. Recept på olika smoothie hittas här.

  

Scones toppade med ost och oregano

1 dl havreflingor

1 dl spelt- eller grahamsmjöl

1½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 tsk oregano, torkad

2 krm salt

2 dl naturell fil/yoghurt

2 msk rypsolja

Topping:

2 msk riven ost

oregano, torkad

vetemjöl

Blanda torra ingredienser i en skål. Tillsätt fil och olja och blanda till en deg. Klicka ut smeten i två delar på en plåt. Strö 1 msk riven ost och lite oregano på vardera degbiten. Strö över mjöl och platta ut degbitarna till två runda kakor. Skär snitt och nagga bröden. Grädda i mitten av ugnen 15 minuter i 225 grader.

 

Trevligt veckoslut!

/Sofia

Publicerad 17.03.2017 kl. 09:45

Tacka för maten!

I och med att Finland fyller 100 år har olika teman lyfts upp. Ett tema som även Marthaförbundet håller varmt om hjärtat är "vi äter tillsammans". I samband med temat har även kökspersonalens insats i den offentliga bespisningen lyfts fram och vi uppmuntras att säga tack till köket. Gör ett kort till kökspersonalen och tacka för maten eller ge en fin teckning. Om ni inte vill göra det så kom i alla fall ihåg att tacka för maten så att köskpersonalen hör det. 

Jag tänker mig att man även kunde utvidga detta i sapereanda och inte bara tacka köket, vilket i och för sig också är viktigt, men att även fundera på ursprunget i maten och rikta ett tack till de som producerar vår mat. 

Ta maten som tema i mars och april. Gå igenom råvaror som ni äter och fundera på ursprunget. Till hjälp kan man ta planscher som SLC har eller bara fundera hur olika råvaror växer.

Man kan även fundera tillsammans på hur olika livsmedel blir till. Det är inte alls självklart att barn vet hur man bakar bröd eller bullar från grunden, vad det är för skillnad på laktsofri mjölk och vanlig mjölk eller hur löken växer. 

Bakom varje måltid finns minst en kock och en producent! Bilden är från ett par år tillbaks från Såka daghem. 

Publicerad 07.03.2017 kl. 09:30

Inspiration i matvardagen & fastlagsbullar

Hej!

Förra veckan ordnade vi "inspiration i matvardagen" för barnfamiljer i Karleby. Om du vill ta del av lite inspiration kan du läsa en artikel på Svenska Yle från evenemanget Här.

Till fastlagstisdagen vill jag också dela med mig av Martharecept på fastlagsbullar. Testa gärna att laga egen mandelmassa och för variation kan du testa på att tillsätta hallon i grädden.

Fastlagsbullar med hemlagad mandelmassa

Fastlagsbullar med hallongrädde

Med detta vill jag önska er en god fastlagstisdag!

/Sofia

Publicerad 27.02.2017 kl. 15:21

Vänligt mellis

Imorgon är det alla hjärtans dag... om du ännu har öppna planer men vill fira lite tillsammans med familj eller vänner, så kan jag dela med mig av några hjärtliga tips på mellanmål som ni kan göra tillsammans hemma.

- Forma scones eller bröddeg till hjärtan. Här hittar du recept på scones.

- Klipp ut ett hjärta ur ett smörpapper och placera över muffinsar eller kaka. Sikta över florsocker eller kakao. Här hittar du recept på muffinsar. Du kan också sikta kanel eller kakao på en varm kopp kakao. Här hittar du recept på varm kakao.

- Servera grönsaker i olika former till smörgåsen och låt alla göra en kärleksfull smörgås. Exempel på tillbehör: färskost, hyvlad morot (använd potatisskalare), små rödkålsstrimlor och ärtskott.

Jag önskar er alla en fin vändag!

/Sofia

Publicerad 13.02.2017 kl. 09:54

Runebergstårtor

Foto: Karin Lindros

Snart är Runebergsdagen här. Testa gärna att baka våra runebergstårtor  i helgen. Här hittas ett illustrerat recept som kan vara till god hjälp när du bakar med barn. (Textversionen hittas här).

Trevligt veckoslut!

/Sofia

Publicerad 02.02.2017 kl. 13:24

Nya rekommendationer för skolmaten

Denna vecka har Statens näringsdelegation tillsammans med andra instanser lanserat nya rekommendationer för skolmaten. I dessa betonas vikten av att äta tillsammans, att måltiden är en viktig del av skolvardagen och att det gäller för de vuxna att finnas till och visa gott exempel. 

Näringsmässigt följer rekommendationerna de allmänna näringsrekommendationerna som utkom för att par år sedan. Man betonar grönsaker i olika former, tar ställning till att de är bra att servera grönsakerna först i linjen då man enligt undersökningar tar mest av det som man tar först. Vidare rekommenderas att man byter ut rött kött mot vitt kött, vegetariska proteinkällor och fisk. 

Det är även bra om man kan servera ett grönsaksalternativ till lunch varje dag. Om detta är omöjligt rekommenderas vegetariska temaveckor. 

Hela rekommendationerna hittar ni här

Ät tillsammans också i skolorna! 

 

Publicerad 27.01.2017 kl. 07:40

Läskande vintersmoothie

Om du är på väg på educamässan, så finns vi i Marthaförbundets monter under fredag och lördag. Titta gärna förbi!

Hur låter det med en läskande och fräsch vintersmoothie dagen till ära? Denna brukar vara omtyckt bland stora och små. Här hittar du receptet också i pedagogiskt format.

Foto: Karin Lindros

Vintersmoothie

1 banan

150 g djupfrysta jordgubbar

1 ½ dl morotsjuice

3 ½ dl god äppeljuice

Mixa allt och servera.

 

/Sofia

Publicerad 23.01.2017 kl. 14:50

Vi tipsar om en smarrig jul

Snart är det dags att fira jul och nyår vilket också brukar medföra mera tid för familj och vänner. Det är ofta kring maten vi samlas och därför vill vi dela med oss av några godbitar som också kan lagas exempelvis under mellandagarna.

Här hittas några juliga recept som vi varmt rekommenderar: pepparkakskulor, chilirostade mandlar, pepparkakstrifle med vinbär. Mera juliga recept med allt från traditionella morots- och kålrotslådan till vegetariska alternativ istället för julskinkan hittar du här. Roliga pysseltips och recept finns också i Ungmarthas julkalender.

Foto: Karin Lindros

Istället för risgrynsgröt kan vi varmt rekommendera en speltgröt med havtornssoppa. Använder du en teflonkastrull sköter den sig ganska långt själv och du behöver bara röra om ibland.

Speltgröt (4 portioner)

Speltgröten tar en tid att koka men det är den väl värd. Testa så kanske du får en ny favorit framom risgrynsgröten.

2 dl vatten

2 dl speltkorn (gärna blötlagda)

1 l helmjölk

½ tsk salt

Blötlägg gärna speltkornen någon timme eller över natten. Då blir gröten snabbare klar. Det är dock inte nödvändigt.

Koka upp vattnet och rör i speltkornen. Låt vattnet koka in och späd därefter med mjölken litet i sänder. Låt gröten koka sakta på svag värme i cirka 1-2 timmar, rör om i gröten ibland. Servera gröten med saftsoppan och dekorera gärna med några hela havtornsbär.

 

Havtornssoppa med julkryddning

Saftsoppan med havtornssaft och julkryddor har en fin och fräsch smak som passar till den krämiga gröten.

1 dl havtornssaft (osötad)

4 dl vatten

1½ msk potatismjöl

1 msk färsk ingefära (skalad)

1 kanelstång

1 stjärnanis

Ca ½ dl socker

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm upp saftsoppan under omrörning och ta bort den från spisplattan när soppan blir tjockare i konsistensen. Den skall inte koka. Smaka av soppan och tillsätt mera socker vid behov. Häll upp saftsoppan i ett serveringskärl och strö lite socker ovanpå ytan för att det inte skall bildas en hinna. Kryddorna kan tas bort.

 

Knäckebröd, 16 st.

Degen innehåller bakpulver vilket gör att det går snabbare att baka än då man använder jäst. Ta gärna med barnen, de kan mäta, blanda och kavla ut knäckebröd.

3 dl speltmjöl

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 dl solrosfrön

1 dl flingor av havre/råg/fyrkorn

2 dl vatten                                              

1 dl god rypsolja

Ca 2 dl vetemjöl

Till utbakning:

Flingsalt

Färsk körvel/sesamfrön/kummin

Blanda alla ingredienser förutom vetemjölet i en skål. Arbeta in vetemjölet litet i taget tills du får en smidig deg som inte fastnar i bakbordet. Känn efter när degen är bra att kavlas, då räcker det med mjöl.

Dela degen i 16 bitar och forma bitarna till bollar.

Kavla ut varje degbit. Det är viktigt att du har tillräckligt med mjöl på bakbordet. Lyft på degbiten mellan kavlingen och strö ut mera mjöl så att degen inte fastnar.

Strax innan du kavlat brödet så tunt du får det är det dags att kavla in smaksättningen. Strö över lite flingsalt samt valfri smaksättning och kavla in det i brödet. Vill du kavla in körvel kan du pensla olja med fingret på degen där du vill fästa körveln. Använder du kummin eller sesamfrön kan du strö på enligt eget tycke och smak.

En plåt rymmer fyra knäckebröd. Grädda bröden ca 10 minuter i 200 grader. Ta ut bröden när kanterna börjar få färg.

Knäckebröden är smarriga med exempelvis inlagd strömming och passar också perfekt som julgåva.

Tips: sätt på ugnen när några bröd är kavlade, så är det lättare att hänga med och hinna kavla nya knäckebröd medan en plåt är i ugnen.

 

Med detta vill vi från projektets sida önska er en riktigt smarrig jul och ett gott nytt år!

/Sofia & Ann-Louise

Publicerad 21.12.2016 kl. 14:00

Julen närmar sig!

December har börjat och i och med det så har även Ungmarthas julkalender satt igång. Bekanta dig gärna med deras julkalender som innehåller recept, pyssel och annat roligt som passar både stora och små! Kalendern hittar du här!
Publicerad 02.12.2016 kl. 08:47

 

Vi är Ann-Louise Ahrenberg och Sofia Grynngärds. Vi jobbar med Marthaförbundets projekt Tack för maten! som finansieras av Brita Maria Renlunds stiftelse.

Genom projektet vill vi vara med och utveckla bespisningen och måltiden på privata daghem. Vi vill ge inspiration och väcka intresse för säsongens läckerheter såväl bland barn som vuxna.

Vi önskar också att projektet skall medföra en stor portion MATGLÄDJE både på daghemmet och i hemmen. I projektets verktygslåda finns bl.a. smakskola, gemensam matlagning och inspiration för säsongsanpassad lunch och mellanmål.