Frukost med scones

Hej!

Veckoslutet är på intågande och åtminstone i Vasa regnar det idag. Vädret får mig lite sugen på att baka något och ordna en mysig frukost. Därför vill jag dela med mig av ett sconesrecept som går snabbt att svänga ihop på morgonen. Under tiden bröden är i ugnen passar det bra att skära lite frukt eller laga en smoothie som tillbehör till brödet. Recept på olika smoothie hittas här.

  

Scones toppade med ost och oregano

1 dl havreflingor

1 dl spelt- eller grahamsmjöl

1½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 tsk oregano, torkad

2 krm salt

2 dl naturell fil/yoghurt

2 msk rypsolja

Topping:

2 msk riven ost

oregano, torkad

vetemjöl

Blanda torra ingredienser i en skål. Tillsätt fil och olja och blanda till en deg. Klicka ut smeten i två delar på en plåt. Strö 1 msk riven ost och lite oregano på vardera degbiten. Strö över mjöl och platta ut degbitarna till två runda kakor. Skär snitt och nagga bröden. Grädda i mitten av ugnen 15 minuter i 225 grader.

 

Trevligt veckoslut!

/Sofia

Publicerad 17.03.2017 kl. 09:45

Tacka för maten!

I och med att Finland fyller 100 år har olika teman lyfts upp. Ett tema som även Marthaförbundet håller varmt om hjärtat är "vi äter tillsammans". I samband med temat har även kökspersonalens insats i den offentliga bespisningen lyfts fram och vi uppmuntras att säga tack till köket. Gör ett kort till kökspersonalen och tacka för maten eller ge en fin teckning. Om ni inte vill göra det så kom i alla fall ihåg att tacka för maten så att köskpersonalen hör det. 

Jag tänker mig att man även kunde utvidga detta i sapereanda och inte bara tacka köket, vilket i och för sig också är viktigt, men att även fundera på ursprunget i maten och rikta ett tack till de som producerar vår mat. 

Ta maten som tema i mars och april. Gå igenom råvaror som ni äter och fundera på ursprunget. Till hjälp kan man ta planscher som SLC har eller bara fundera hur olika råvaror växer.

Man kan även fundera tillsammans på hur olika livsmedel blir till. Det är inte alls självklart att barn vet hur man bakar bröd eller bullar från grunden, vad det är för skillnad på laktsofri mjölk och vanlig mjölk eller hur löken växer. 

Bakom varje måltid finns minst en kock och en producent! Bilden är från ett par år tillbaks från Såka daghem. 

Publicerad 07.03.2017 kl. 09:30

Inspiration i matvardagen & fastlagsbullar

Hej!

Förra veckan ordnade vi "inspiration i matvardagen" för barnfamiljer i Karleby. Om du vill ta del av lite inspiration kan du läsa en artikel på Svenska Yle från evenemanget Här.

Till fastlagstisdagen vill jag också dela med mig av Martharecept på fastlagsbullar. Testa gärna att laga egen mandelmassa och för variation kan du testa på att tillsätta hallon i grädden.

Fastlagsbullar med hemlagad mandelmassa

Fastlagsbullar med hallongrädde

Med detta vill jag önska er en god fastlagstisdag!

/Sofia

Publicerad 27.02.2017 kl. 15:21

Vänligt mellis

Imorgon är det alla hjärtans dag... om du ännu har öppna planer men vill fira lite tillsammans med familj eller vänner, så kan jag dela med mig av några hjärtliga tips på mellanmål som ni kan göra tillsammans hemma.

- Forma scones eller bröddeg till hjärtan. Här hittar du recept på scones.

- Klipp ut ett hjärta ur ett smörpapper och placera över muffinsar eller kaka. Sikta över florsocker eller kakao. Här hittar du recept på muffinsar. Du kan också sikta kanel eller kakao på en varm kopp kakao. Här hittar du recept på varm kakao.

- Servera grönsaker i olika former till smörgåsen och låt alla göra en kärleksfull smörgås. Exempel på tillbehör: färskost, hyvlad morot (använd potatisskalare), små rödkålsstrimlor och ärtskott.

Jag önskar er alla en fin vändag!

/Sofia

Publicerad 13.02.2017 kl. 09:54

Runebergstårtor

Foto: Karin Lindros

Snart är Runebergsdagen här. Testa gärna att baka våra runebergstårtor  i helgen. Här hittas ett illustrerat recept som kan vara till god hjälp när du bakar med barn. (Textversionen hittas här).

Trevligt veckoslut!

/Sofia

Publicerad 02.02.2017 kl. 13:24

Nya rekommendationer för skolmaten

Denna vecka har Statens näringsdelegation tillsammans med andra instanser lanserat nya rekommendationer för skolmaten. I dessa betonas vikten av att äta tillsammans, att måltiden är en viktig del av skolvardagen och att det gäller för de vuxna att finnas till och visa gott exempel. 

Näringsmässigt följer rekommendationerna de allmänna näringsrekommendationerna som utkom för att par år sedan. Man betonar grönsaker i olika former, tar ställning till att de är bra att servera grönsakerna först i linjen då man enligt undersökningar tar mest av det som man tar först. Vidare rekommenderas att man byter ut rött kött mot vitt kött, vegetariska proteinkällor och fisk. 

Det är även bra om man kan servera ett grönsaksalternativ till lunch varje dag. Om detta är omöjligt rekommenderas vegetariska temaveckor. 

Hela rekommendationerna hittar ni här

Ät tillsammans också i skolorna! 

 

Publicerad 27.01.2017 kl. 07:40

Läskande vintersmoothie

Om du är på väg på educamässan, så finns vi i Marthaförbundets monter under fredag och lördag. Titta gärna förbi!

Hur låter det med en läskande och fräsch vintersmoothie dagen till ära? Denna brukar vara omtyckt bland stora och små. Här hittar du receptet också i pedagogiskt format.

Foto: Karin Lindros

Vintersmoothie

1 banan

150 g djupfrysta jordgubbar

1 ½ dl morotsjuice

3 ½ dl god äppeljuice

Mixa allt och servera.

 

/Sofia

Publicerad 23.01.2017 kl. 14:50

Vi tipsar om en smarrig jul

Snart är det dags att fira jul och nyår vilket också brukar medföra mera tid för familj och vänner. Det är ofta kring maten vi samlas och därför vill vi dela med oss av några godbitar som också kan lagas exempelvis under mellandagarna.

Här hittas några juliga recept som vi varmt rekommenderar: pepparkakskulor, chilirostade mandlar, pepparkakstrifle med vinbär. Mera juliga recept med allt från traditionella morots- och kålrotslådan till vegetariska alternativ istället för julskinkan hittar du här. Roliga pysseltips och recept finns också i Ungmarthas julkalender.

Foto: Karin Lindros

Istället för risgrynsgröt kan vi varmt rekommendera en speltgröt med havtornssoppa. Använder du en teflonkastrull sköter den sig ganska långt själv och du behöver bara röra om ibland.

Speltgröt (4 portioner)

Speltgröten tar en tid att koka men det är den väl värd. Testa så kanske du får en ny favorit framom risgrynsgröten.

2 dl vatten

2 dl speltkorn (gärna blötlagda)

1 l helmjölk

½ tsk salt

Blötlägg gärna speltkornen någon timme eller över natten. Då blir gröten snabbare klar. Det är dock inte nödvändigt.

Koka upp vattnet och rör i speltkornen. Låt vattnet koka in och späd därefter med mjölken litet i sänder. Låt gröten koka sakta på svag värme i cirka 1-2 timmar, rör om i gröten ibland. Servera gröten med saftsoppan och dekorera gärna med några hela havtornsbär.

 

Havtornssoppa med julkryddning

Saftsoppan med havtornssaft och julkryddor har en fin och fräsch smak som passar till den krämiga gröten.

1 dl havtornssaft (osötad)

4 dl vatten

1½ msk potatismjöl

1 msk färsk ingefära (skalad)

1 kanelstång

1 stjärnanis

Ca ½ dl socker

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm upp saftsoppan under omrörning och ta bort den från spisplattan när soppan blir tjockare i konsistensen. Den skall inte koka. Smaka av soppan och tillsätt mera socker vid behov. Häll upp saftsoppan i ett serveringskärl och strö lite socker ovanpå ytan för att det inte skall bildas en hinna. Kryddorna kan tas bort.

 

Knäckebröd, 16 st.

Degen innehåller bakpulver vilket gör att det går snabbare att baka än då man använder jäst. Ta gärna med barnen, de kan mäta, blanda och kavla ut knäckebröd.

3 dl speltmjöl

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 dl solrosfrön

1 dl flingor av havre/råg/fyrkorn

2 dl vatten                                              

1 dl god rypsolja

Ca 2 dl vetemjöl

Till utbakning:

Flingsalt

Färsk körvel/sesamfrön/kummin

Blanda alla ingredienser förutom vetemjölet i en skål. Arbeta in vetemjölet litet i taget tills du får en smidig deg som inte fastnar i bakbordet. Känn efter när degen är bra att kavlas, då räcker det med mjöl.

Dela degen i 16 bitar och forma bitarna till bollar.

Kavla ut varje degbit. Det är viktigt att du har tillräckligt med mjöl på bakbordet. Lyft på degbiten mellan kavlingen och strö ut mera mjöl så att degen inte fastnar.

Strax innan du kavlat brödet så tunt du får det är det dags att kavla in smaksättningen. Strö över lite flingsalt samt valfri smaksättning och kavla in det i brödet. Vill du kavla in körvel kan du pensla olja med fingret på degen där du vill fästa körveln. Använder du kummin eller sesamfrön kan du strö på enligt eget tycke och smak.

En plåt rymmer fyra knäckebröd. Grädda bröden ca 10 minuter i 200 grader. Ta ut bröden när kanterna börjar få färg.

Knäckebröden är smarriga med exempelvis inlagd strömming och passar också perfekt som julgåva.

Tips: sätt på ugnen när några bröd är kavlade, så är det lättare att hänga med och hinna kavla nya knäckebröd medan en plåt är i ugnen.

 

Med detta vill vi från projektets sida önska er en riktigt smarrig jul och ett gott nytt år!

/Sofia & Ann-Louise

Publicerad 21.12.2016 kl. 14:00

Julen närmar sig!

December har börjat och i och med det så har även Ungmarthas julkalender satt igång. Bekanta dig gärna med deras julkalender som innehåller recept, pyssel och annat roligt som passar både stora och små! Kalendern hittar du här!
Publicerad 02.12.2016 kl. 08:47

Varför en gemensam måltid

Varje år när Barnkonventionens dag närmar sig brukar jag tänka extra mycket på barnens rätt till bra mat. Barnen borde ha rätt att få äta riktig mat. Men i år vill jag också påminna om den värdefulla tiden tillsammans, som den gemensamma måltiden kan ge oss.

Bilden är tagen på familjematlagningskurs

Tänk att vi Finländare äter så sällan tillsammans, t.o.m. minst i västvärlden. Forskningen pekar också på att vi inte umgås tillsammans med familjen särskilt mycket i vardagen och särskilt barnen mår dåligt av detta. Vi behöver varje dag mat, så varför inte försöka få måltiden till en avslappnande paus i vardagen där vi lyssnar på varandra. Tänk på att vi också kan samlas exempelvis kring frukost eller kvällsmål om middagen en dag är svår att samla hela familjen.

Kika gärna in i vår receptbank här, om du vill få tips på mat. Under kategorin middag kanske du hittar nya favoriter till vardagsmiddagen.

 

Trevligt veckoslut!

/Sofia

 

Publicerad 18.11.2016 kl. 15:24

Vintern är på kommande!

Här i södra Finland har vi fått ett fint vitt täcke och vintern kom med besked. Om man inte reflekterat över det tidigare är det nu dags att inse att vi kommit in i vintersäsong och det gäller även maten.

Nu är det dags att kavla upp ärmarna. Sätta igång med värmande soppor och grytor. Kanske det även börjar smaka med rykande varma drycker.

Det är även dags att ta sig en funderare på vilka grönsaker vi plockar med oss hem från butiken. Att äta enligt säsong är trevligt för plånboken, men även för smaklökarna då vi då kan välja det som smakar bäst just då. Vår säsongsguide går att printa ut, men den finns nu även som kökshandduk.

/Ann-Louise

Publicerad 04.11.2016 kl. 09:02

På daghem i Borgå

Denna vecka har projektet avslutat sitt fältarbete på daghemmet Solhem i Borgå. Under veckans gång har vi hunnit baka med barnen flera gånger.

Här bakar vi morotsscones med barnen. Det var väldigt roligt och barnen var jätte duktiga. Bilden visar inte riktigt hur roligt vi hade det. Receptet till sconesen hittar du här.

I köket stektes på torsdagen en av veckans favoritmat. Nämligen fiskfärsbiffar (recept). Dessa biffar innehåller både lax och gädda och är väldigt saftiga och goda. Man behöver inte vara rädd för ben då fisken är mald.

Torsdagen avslutades som vanligt med en temaeftermiddag då vi bjöd bland annat på mellanmålskex som barnen bakat och smoothie.

Publicerad 28.10.2016 kl. 13:52

Ät mer grönsaker och frukt med era barn!

I tidningar har man kunnat läsa om en doktorsavhandling som igen lyfter vikten av att ge barnen en bra start på livet genom att lära dem äta grönsaker och frukt. I avhandlingen hade man undersökt 11-åringar och kommit fram till att barn som har föräldrar med lägre socioekonomisk status äter mindre grönsaker och frukt samt att pojkar äter mindre grönsaker och frukt än flickor.

Det sociala sammanhanget inverkar mycket på hur vi äter och även denna avhandling lyfter fram det sociala sammanhanget kring matbordet. Vi måste lära barnen äta grönsaker och frukt! Detta sker genom att vi vuxna också äter mer grönsaker och frukt. Vi måste visa gott exempel!

Här följer några tips på hur man kan öka konsumtionen av grönsaker och frukt:

  1. Ät frukt, grönsaker eller bär vid varje måltid
  2. Servera grönsaker i olika former
  3. Servera grönsaker som förrätt i väntan på maten
  4. ”Göm” grönsaker i maträtter. Exempelvis genom att riva ner morot i maletköttsåsen eller koka med rotfrukter till potatismoset
  5. Servera grönsaker i bitar. Barn tycker om att veta vad de äter och då ni har större bitar så äter ni mer grönt.
  6. Gör smakande till en lek! Utmana varandra att smaka på nya grönsaker, frukter och bär. Låt barnen välja i butiken något nytt att smaka på eller köp själv hem något som ni inte smakat på tidigare.

 

Publicerad 20.10.2016 kl. 10:12

Tack för maten! på eftis

Nu finns det också möjlighet för eftisar att delta i projektet Tack för maten!

FORTBILDNING FÖR EFTISPERSONAL

I samarbete med Sydkustens Landskapsförbund ordnar vi fortbildning med workshop. I höst finns vi i Ekenäs 16.11 och i Borgå 30.11. Under våren finns vi i Vasa, Jakobstad, Helsingfors och Åbo. Mera information hittar du här.

 

VERKSAMHET PÅ PRIVATA EFTISAR

Till privata eftisar som är med i projektet erbjuder vi smakskola för barnen och eftisledarna. Vi ger också inspiration till mellanmålet. Eftiset får möjlighet att följa en meny med tillhörande mellanmålsrecept. Vi ger även material för smakskola på eftis. Avslutningsvis bjuder vi in föräldrarna en eftermiddag då de hämtar barnen och bjuder bl.a. på smått och gott som barnen har lagat.

Om ni är intresserade att delta i projektet kan ni ta kontakt med oss, våra kontaktuppgifter hittar du här.

 

Publicerad 13.10.2016 kl. 12:55

Vegetariskt fredagsmys!

I många familjer funderar man på vad man ska äta på fredagen, gärna lite trevligare. Måltiden ska dock helts gå ganska snabbt att tillreda. Jag utmanar dessutom er att äta vegetariskt till fredagsmyset! Det finns många rätter som lätt går att göra vegetariska. Pizza är ett ypperligt exempel som lätt görs vegerariskt genom att lägga på pizzan olika grönsaker och sedan toppa med en god ost.

Äter ni tortillas idag? Fyll tortillorna med bönor istället för maletkött. Till exempel enligt följande recept för fyra personer:

  • 2 burkar avrunna bönor (blandade, kidneybönor, bondbönor)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • salt och svartpeppar
  • (ev. 1/2 dl vatten)

Skala och hacka lökarna fint. Värm upp oljan i en kastrull och fräs lökarna. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka upp. Servera som fyllning till tortillas med de tillbehör ni brukar ha.

Mera tips på vegetariska alternativ till fredagsmyset eller middagen  hittar du på vår hemsida.

Smakligt grönt veckoslut!

Ps! Nu då det finns rikligt med svamp i skogen så kan jag inte låta bli att tipsa om denna jätte goda lasagne med trattkantareller. Gå ut i skogen hela familjen på veckoslutet så har ni snabbt ingredienserna till denna rätt plockad. 

Publicerad 23.09.2016 kl. 10:45

 

Vi är Ann-Louise Ahrenberg och Sofia Grynngärds. Vi jobbar med Marthaförbundets projekt Tack för maten! som finansieras av Brita Maria Renlunds stiftelse.

Genom projektet vill vi vara med och utveckla bespisningen och måltiden på privata daghem. Vi vill ge inspiration och väcka intresse för säsongens läckerheter såväl bland barn som vuxna.

Vi önskar också att projektet skall medföra en stor portion MATGLÄDJE både på daghemmet och i hemmen. I projektets verktygslåda finns bl.a. smakskola, gemensam matlagning och inspiration för säsongsanpassad lunch och mellanmål.