Ät mer grönsaker och frukt med era barn!

I tidningar har man kunnat läsa om en doktorsavhandling som igen lyfter vikten av att ge barnen en bra start på livet genom att lära dem äta grönsaker och frukt. I avhandlingen hade man undersökt 11-åringar och kommit fram till att barn som har föräldrar med lägre socioekonomisk status äter mindre grönsaker och frukt samt att pojkar äter mindre grönsaker och frukt än flickor.

Det sociala sammanhanget inverkar mycket på hur vi äter och även denna avhandling lyfter fram det sociala sammanhanget kring matbordet. Vi måste lära barnen äta grönsaker och frukt! Detta sker genom att vi vuxna också äter mer grönsaker och frukt. Vi måste visa gott exempel!

Här följer några tips på hur man kan öka konsumtionen av grönsaker och frukt:

 1. Ät frukt, grönsaker eller bär vid varje måltid
 2. Servera grönsaker i olika former
 3. Servera grönsaker som förrätt i väntan på maten
 4. ”Göm” grönsaker i maträtter. Exempelvis genom att riva ner morot i maletköttsåsen eller koka med rotfrukter till potatismoset
 5. Servera grönsaker i bitar. Barn tycker om att veta vad de äter och då ni har större bitar så äter ni mer grönt.
 6. Gör smakande till en lek! Utmana varandra att smaka på nya grönsaker, frukter och bär. Låt barnen välja i butiken något nytt att smaka på eller köp själv hem något som ni inte smakat på tidigare.

 

Publicerad 20.10.2016 kl. 10:12

Tack för maten! på eftis

Nu finns det också möjlighet för eftisar att delta i projektet Tack för maten!

FORTBILDNING FÖR EFTISPERSONAL

I samarbete med Sydkustens Landskapsförbund ordnar vi fortbildning med workshop. I höst finns vi i Ekenäs 16.11 och i Borgå 30.11. Under våren finns vi i Vasa, Jakobstad, Helsingfors och Åbo. Mera information hittar du här.

 

VERKSAMHET PÅ PRIVATA EFTISAR

Till privata eftisar som är med i projektet erbjuder vi smakskola för barnen och eftisledarna. Vi ger också inspiration till mellanmålet. Eftiset får möjlighet att följa en meny med tillhörande mellanmålsrecept. Vi ger även material för smakskola på eftis. Avslutningsvis bjuder vi in föräldrarna en eftermiddag då de hämtar barnen och bjuder bl.a. på smått och gott som barnen har lagat.

Om ni är intresserade att delta i projektet kan ni ta kontakt med oss, våra kontaktuppgifter hittar du här.

 

Publicerad 13.10.2016 kl. 12:55

Vegetariskt fredagsmys!

I många familjer funderar man på vad man ska äta på fredagen, gärna lite trevligare. Måltiden ska dock helts gå ganska snabbt att tillreda. Jag utmanar dessutom er att äta vegetariskt till fredagsmyset! Det finns många rätter som lätt går att göra vegetariska. Pizza är ett ypperligt exempel som lätt görs vegerariskt genom att lägga på pizzan olika grönsaker och sedan toppa med en god ost.

Äter ni tortillas idag? Fyll tortillorna med bönor istället för maletkött. Till exempel enligt följande recept för fyra personer:

 • 2 burkar avrunna bönor (blandade, kidneybönor, bondbönor)
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk olja
 • 1 tsk spiskummin
 • 1/2 tsk paprikapulver
 • salt och svartpeppar
 • (ev. 1/2 dl vatten)

Skala och hacka lökarna fint. Värm upp oljan i en kastrull och fräs lökarna. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka upp. Servera som fyllning till tortillas med de tillbehör ni brukar ha.

Mera tips på vegetariska alternativ till fredagsmyset eller middagen  hittar du på vår hemsida.

Smakligt grönt veckoslut!

Ps! Nu då det finns rikligt med svamp i skogen så kan jag inte låta bli att tipsa om denna jätte goda lasagne med trattkantareller. Gå ut i skogen hela familjen på veckoslutet så har ni snabbt ingredienserna till denna rätt plockad. 

Publicerad 23.09.2016 kl. 10:45

Ljuva äppeltider

Nu är det äppeltider, så varför inte ordna en äppeltasting där ni jämför olika äpplen.

På bilden kan ni se äppelmos av två olika sorter, tänk vilken skillnad i färg men också doften och färgen skiljde sig mycket.

 

Här är lite stöd för en smakskola:

 

Synsinnet: Färger, former, yta, titta också inuti äpplena och jämför.

 

Luktsinnet: Vilket doftar mest, vilket doftar godast, vad påminner dofterna om (blommor, citron, äppelpaj, höst...)?

 

Känselsinnet i handen: Varmt, kallt, skrovligt, lent ...?

 

Känselsinnet i munnen: Krispigt, mjukt, fast, saftigt, smuligt ...?

 

Hörselsinnet: Vilket har starkast ljud? Vad påminner ljudet om? Testa gärna med hörselskydd.

 

Smaksinnet: Vilka grundsmaker känner ni? Hur skiljer sig smaken?

 

Vilket äpple blev din favorit?

Publicerad 09.09.2016 kl. 15:16

Spillveckan i full gång

Nu är Spillveckan (Hävikkiviikko) i full gång! Då är det än en gång dags att repetera att vi finländare (hemhushållen) i medeltal kastar bort 24 kilogram ätbar mat i året per person. Då vi talar ekonomi så är det i medeltal 125 € per person och år.

Så ta en funderare: Vad slänger jag? Kan jag göra något åt det? Vi människor är vanedjur och det kan vara svårt att bryta vissa mönster, men om man gör en liten ansträngning för att bryta det så blir det snabbt ett nytt mönster. Så fundera vad du kan förändra i din vardag och ditt matsvinn. Det behöver inte vara en stor sak:

Har du svårt att skriva lista på vad du har hemma och glömmer? Ta ett foto på ditt kylskåp och ha med till butiken.

Blir brödkanterna alltid kvar i påsen? Gör krutonger av dem till salladen.

Blir det alltid en skvätt mjölk kvar? Instifta plättdag.

Hitta på dina egna lösningar till just dina matsvinnsproblem, men kom ihåg det är onödigt att slänga pengar i soporna!

Ann-Louise

 

 

Publicerad 01.09.2016 kl. 10:34

Mat från grunden till 1800 personer

Visst skulle vi helst vilja att våra barn äter så naturlig mat som möjligt. Ibland önskar man att det skulle öppnas nya tankebanor för hur bespisningen kunde se ut för att höja kvaliteten på maten... Och visst är det möjligt även för ett större bespisningskök. 

Yle publicerade på onsdagen en artikel om att det i Sursik skola i Pedersöre dagligen tillreds ca 1800 portioner. Största delen av maten görs ändå från grunden och det handlar om god planering menar bespisningschefen Anja Lillqvist. Läs artikeln i sin helhet här.

/Sofia

Publicerad 26.08.2016 kl. 13:58

Kocka på!

Hösten knackar på och vardagen börjar rulla på.

Under hösten börjar även nya tv-program sändas och vi kan stolta meddela att vi tillsammans med Yle, Finlands svenska 4h och Folkhälsan jobbat med ett projekt som heter Kocka på!. Läs mera här!

 

Publicerad 24.08.2016 kl. 08:56

Sommar, sommar, sommar!

Nu har skoleleverna börjat sitt sommarlov och många andra även så. En del väntar ännu en stund. Vår blogg går även nu på sommarlov och vi önskar er en riktigt trevlig sommar! Upptäck sommarmaten med alla era sinnen och ta tid för den gemensamma måltiden!

Ann-Louise

Publicerad 16.06.2016 kl. 10:17

Sommarsmaker i en skål

Nu börjar det, vartefter värmen och odlingarna tar fart, komma allt mer primörer, säsongens nya grönsaker, frukter och bär. Vi har en härligt smakfylld tid framför och just nu är rabarbern i full gång. Det är ju en rätt så syrlig råvara som vi oftas gör paj eller kaka av och balanserar upp syrligheten med socker. Idag vill jag tipsa om en variant på yoghurtmellis eller frukost med ugnsbakad rababrer. Mindre mängd sötning och i kombination med smakkompisen jordgubb.

 • Skölj och skär 200g rabraber i kortare bitar
 • Lägg i en ugnsform och ringla över 1 msk honung
 • Baka rabarbern i ugnen i 175 grader tills rabarbern är mjuk, ca 20 minuter. Ta ut och låt svalan

Under tiden som rabarbern är i ugnen rosta havreflingor enligt samma princip som i yoghurtmellis receptet

Blanda kvarg eller naturell yoghurt med vaniljpulver i en egen skål.

Lägg upp allt i skilda serveringskärl och låt alla blanda sin egen sommaryoghurtskål. Ät gärna till frukost eller mellanmål ute i solen.

För mera sötma och fler alternativ att toppa yoghurten med, servera jordgubbar till. Inhemska frysta tinade i skivor eller färska när det finns.

För fler rabarberrecept kika in i receptbanken, där finns, klassiska pajer, kräm och bullar med rabarberfyllning.

/silvia

Publicerad 30.05.2016 kl. 09:53

Mellanmål ute i det gröna

Sommaren kommer med stormsteg och nu njuter vi av fint vårväder och sol. Många lockas att äta ute och speciellt blir det kanske mellanmål i den friska luften.

Nu börjar det dessutom vara på tiden att tömma frysen på bär från förra säsongen. Passa på att göra en god smoothieskål, en fruitie (smoothie utan mjölkprodukter) eller baka scones på frysens skatter. På hemsidan hittas alla nämnda recept och mycket fler mellanmålsrecept som går att avnjutas utomhus.

 

Publicerad 02.05.2016 kl. 12:26

Glada vappen!

Imorgon är det valborgsmässoafton och på söndag 1:a maj.

Våren på ingång och förhoppningsvis också lite vårvärme och sol :) i receptbanken hittar ni tips och idéer på våriga rätter som kan passa för helgen.

Vi önskar er en glad valborg och 1:a maj!

Publicerad 29.04.2016 kl. 11:49

Miljömedvetna matval

Konsumentförbundets kampanja Syö Hyvää - Ät gott har på sin youtubekanal gjort flera informativa filmer om hur vi kan tänka kring våra matval och hur det praktiskt ser ut att äta utifrån kostpyramiden.

Den nyaste filmen ger tips kring hur vi förutom att göra goda val också kan göra miljömedvetna val.

 

I förra blogginlägget tipsade vi om vår säsongsguide. Att välja utifrån säsong är bra för miljön. Det är också bra för plånboken, plus att smakerna är som bäst i en råvara när den är i säsong.

Titta på filmen och ta hjälp av vår säsongsguide för att göra goda, hållbara matval.

Publicerad 26.04.2016 kl. 09:55

Vår i luften

Även om det fortfarande är kallt på morgnarna och värmen inte riktigt är här så är en ny säsong i startgroparna. Klockan har vi flyttat fram till sommartid, det står april i kalendern och säsongsguiden pekar på VÅR! Säsongsguiden hittar ni på vår hemsida. Där går den att ladda ner och skriva ut om man vill hänga den på väggen i köket, använda den i förskolan eller vid samlingen i dagisgruppen fundera på olika råvaror och säsonger.

 

 

Trevlig vecka!

/Silvia

Publicerad 04.04.2016 kl. 09:35

Fredgasmys

Idag är det måndag men inför kommande fredagar vill vi tipsa om varianter på två fredagsklassiker. I många hem betyder fredag fredgasmys och då är pizza och tortillas eller tacos populära rätter. 

Bland våra nya recept hittar ni nu tortillas med aborre.

Fyll små tortillabröd med stekt abborre, rödkål, rödlök, äpple. Såsen gjord på gröna ärter är fräsch till.

 

Fyllning på pizza går att variera i det oändliga, vi tipsar om rotsaksfyllning på en lite grövre pizzabotten med speltkli i degen.

Potatis, palsternacka och  stekt rödlök. Pröva också att lägga osten underst och övrig fyllning ovanpå.

Rödbeta och fetaost passar bra tillsammans.

Pizza kan också vara en efterrätt. Pröva en äppelpizza med turkisk yoghurt, solroskärnor och honung.

Smakligt fredagsmys!

Publicerad 18.03.2016 kl. 14:36

Nya kostrekommendationerna för barnfamiljer - nu också på svenska

I början av året lanserades de nya kostrekommendationerna för barnfamiljer, Syödään yhdessä, det skrev vi om här.

Nu finns rekommendationerna att läsas i sin helhet även på svenska. På svenska heter rekommendationerna Tillsammans kring matbordet och vikten av den gemensamma måltiden lyfts starkt fram. Kostrekommendationerna riktar sig i första hand till dem som jobbar med frågor som rör barn och mat men kan såklart läsas även av föräldrar och andra intresserade. En varierad, hälsofrämjande kost med mycket grönsaker är fortsättningsvis aktuellt och något man kan fortsätta fokusera på. Klicka er vidare till publikationen här.

I nästa nummer av tidningen Martha som utkommer i april, kommer det en spalt som i korthet tar upp det som är nytt i rekommendationerna. 

Önskar er i södra finland ett fint avslut på sportlovsveckan och österbotten ett skönt start på sin sportlovsvecka. Kom ihåg att kolla in våra tips för värmande soppor och utflyktsmat här.

/Silvia

Publicerad 26.02.2016 kl. 11:07

 

Vi är Ann-Louise Ahrenberg och Sofia Grynngärds. Vi jobbar med Marthaförbundets projekt Tack för maten! som finansieras av Brita Maria Renlunds stiftelse.

Genom projektet vill vi vara med och utveckla bespisningen och måltiden på privata daghem. Vi vill ge inspiration och väcka intresse för säsongens läckerheter såväl bland barn som vuxna.

Vi önskar också att projektet skall medföra en stor portion MATGLÄDJE både på daghemmet och i hemmen. I projektets verktygslåda finns bl.a. smakskola, gemensam matlagning och inspiration för säsongsanpassad lunch och mellanmål.